" You're my heart, You're my soul, You're my everything...PAPA N MAMA :) "
Hakim Birthday
Thursday, August 30, 2012

Tragedi raya ke 5

kejadian adalah berlaku pada hari khamis
raya ke 5..
kitorang time ni dah berada di Trg..
kami 4 beranak bertolak blk Trg pada raya ke 4 yakni rabu..
agenda kami hr khamis adalah g kenduri....
petang g reunion skulmates mama...x mahmudiah...

plan hari jumaat..
nak g beraya + makan gulai kat KT...
rumah kakak ipar ada wat tahlil....
tup2 ptg khamis abg mat kol....
anak buah diorg hilang kat laut....
balik dr mancing ikan kerisi...
dah blk nak mandi + bersihkan badan...
tup2..menyelam terus hilang.....
so majlis tahlil ditunda....
sebab khamis mlm tu..anak buahnya tak dpt dikesan...
anak buahnya bukan budak2 lagi..
orang tua dah...umur 34 tahun tak silap...
berenang pun pandai...
 anak nelayan...
dibesarkan di pesisir pantai batu buruk....
kat area Tanjung tu...
rumah pun area berdekatan Primula....

keesokan harinya tak jumpa juga lg
sian kan....
so kami sepakat nak menziarah keluarga kak ipar di Tg...
diorg sebenarnya nak wat kenduri tahlil sempena pindah rumah....
kerajaan negeri Trg dah amik alih tapak tanah + utk projek ECER....
tp itu la..ketentuan Allah sema
kita hanya merancang....
kenduri terpaksa dibatalkan...
operasi mencari anak buah yang hilang diteruskan...

kami bertolak dr kg selepas solat jumaat....
sampai Tanjung lebih kurang kol 3 lebih...
jumpa MIL abang mat sekejap di rumah...
terus pergi ke pantai....
pantai depan rumah diorg jerkkk...
ramai org kg dan sedara mara berkhemah + berkampung di tepi pantai....
menunggu hasil pencarian oleh JPA + pasukan bomba....
mak + ayah + adik beradik arwah pun tunggu di pantai..
sedih mengenangkan saat tu...
sayu jer masing2..
kami sempat menunggu di situ dlm beberapa jam...
dengan harapan moga2 cepat2 la "jumpa"
dan mohon dipermudahkan segalanya...
sebab dah lebih 24 jam dah...blom nmpk sebarang tanda penemuan...



tgk ini budak mulut byk ni pun ada...
muhammad aqill pun ada jg...
time ni sgt behave duk sebelah mak ndah no...
sopan + tertib + teratur jerkk
papa sempat snapped JPA nyer team diving...
sebelah jerk ngan pondok keluarga mangsa berkumpul...
ok tgk gambar ni yer...
lokasi mangsa tenggelam adalah sekitar kawasan sampan kecil kolor putih yg sebelah pelampung bola putih
sampan tu diletak sebagai penanda lokasi di mana mangsa hilang...
nak kata jauh sgt dr pesisir tidak la jugak kan....

time ni bg saya sgt syahdu....
ayah si mangsa...
menolak perahu kecil dr daratan terus ke gigi laut..
sebelum tu seorang ahli JPA memaklumkan kepada keluarga mangsa operasi menyelam pasukan JPA diberhentikan kerana serata ceruk dalama kawasan teluk (kawasan tu dah ditambak..dah berteluk) tu diorg dah cari...
menurut penyelam JPA tersebut...sampai dah bertindan kawasan coverage diorg selam tu...
celah batu pun dah selam...
tp masih tak jumpa jg...
awal prediction diorg..mayat mangsa dah mengikut arus bergerak ke arah Kedai Payang
atau ke arah Pantai Tok Jembal sana....
wa....jauh kan...dr area Primula ke Tok Jembal..
tp menurut keluarga mangsa....orang2 kg dah bergerak menyusur arus bergerak ke arah Pasar Payang + Tok Jembal....
tp tidak jumpa jg....
seolah mcm dah buntu...

tidak lama selepas itu...saya melihat si ayahnya....
dengan berterendak dan menarik perahu kolek kecilnya ke pesisir pantai...
terus mengayuh perahu kolek keciknya tu....
lantas menuju ke arah tempat anak beliau hilang....
saya tgk dia pusing2 kawasan tu.....
itu la harapan seorang ayah....moga anaknya dijumpai hidup atau dah meninggal....
syahdu jer tgk....sgt tersentuh hati melihat ikhtiar seorang ayah di petang itu...
pak awang namanya....
kakak saya time tu dah nangis....
sedih katanya tgk pak awang...
mulanya saya ingat pak awang pusing2jer tempat tu...
rupanya kakak saya cakap...
pak awang tabur garam kat kawasan si mangsa jatuh...
sebagai ikhtiar agar anaknya cepat dijumpai....

dalam pukul 5.30 kami beredar dr tempat kejadian...
untuk solat asar + bawak anak makan2..

dan alhamdulillah
lebih kurang 6.30 kami mendapat panggilan dr abg saya...
mayat mangsa dah dijumpai....
betul2 di kawasan arwah tenggelam tu...
tak ke mana pun...
dlm pukul 6.30 petang timbul dr permukaan laut...
kalau ikut logik akal kita ni..
mcm pelik la jg...begitu ramai penyelam JPA + polis dah menyelam kawasan tu tp gagal menjumpai jg...
tp semuanya adalah kuasa Allah swt.
muhammad aliff pun ada...sibuk kuca pasir....
tok man pun ada....
bawak tok man...sebab atuk tak dpt follow

my peace buddy...:)
dan time nak blk ni...
kami terjumpa....kawan papa kat kusza dulu...
course INTECH...
saya kenal muka beliau...
tp tatau nama...
hihihih..berborak sakan la papa ngan beliau....
lama tak jumpa..since habis kusza la ni baru jumpa semula..mcm2 cerita keluar....
belasan tahun la kiranya x jumpa...
dia pun kebetulan nak meninjau progress pencarian arwah mangsa...

alfatihah utk arwah
dan takziah utk keluarga kak za...
semoga arwah ditempatkan di kalangan hambaNYA yg beriman di sana..
amin....
posted by Mama Hakim @ 9:28 PM  

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home